Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, dlaczego wiele osób uwielbia swoją poranną kawę? Czy to kofeina? Czy to pyszny zapach? Czy to fakt, że nigdy nie musisz się budzić, aby wstać z łóżka? Cóż, jeśli odpowiedziałeś twierdząco na którekolwiek z tych pytań, zdecydowanie musisz przemyśleć swoje kryteria, dlaczego nie powinieneś pić kawy.
Chociaż możesz pokusić się o stwierdzenie, że mówisz to tylko dlatego, że kochasz ten smak, nie damy się na to nabrać. Kofeina może mieć właściwości, które sprawiają, że uzależnia, a w połączeniu z innymi związkami, takimi jak alkohol lub nikotyna, rezultat może być śmiertelny. Chociaż możesz być na tym, możesz trochę potrząsnąć słowem „iicky” i naprawdę sprawić, że twój pies do kawy zacznie się pienić na krawędzi. Mówiąc poważnie, istnieją bardzo realne naukowe powody, dla których powinieneś ograniczyć spożycie kawy do umiarkowanych ilości, zwłaszcza w połączeniu z innymi szkodliwymi dla zdrowia substancjami.
Jednym z powodów, dla których powinieneś ograniczyć spożycie kawy, jest to, że osoba pijąca dużo kawy może zapobiegać tworzeniu się zdrowych komórek. Problem z kawą polega na tym, że zawiera dużą ilość polifenoli, które są silnymi przeciwutleniaczami. Im więcej polifenoli zawiera napój, tym więcej zdrowych komórek może zapobiegać powstawaniu. Jedno z badań wykazało, że picie dwóch filiżanek kawy dziennie może zapobiec tworzeniu się nowych naczyń krwionośnych. Innym powszechnym rodzajem przeciwutleniacza znajdującego się w kawie jest epikatechina, która może zapobiegać utlenianiu cholesterolu LDL. Kiedy cholesterol LDL utlenia się, może łączyć się z innymi cząsteczkami we krwi, tworząc płytkę nazębną, która może powodować poważne problemy zdrowotne, takie jak skrzepy, stwardnienie tętnic, a nawet choroby serca.
Inne badanie, w którym przyjrzano się danym z prospektywnych badań kohortowych, które wykazały, że osoby pijące kawę częściej cierpią na udar mózgu niż osoby niepijące kawy. Ta metaanaliza wykazała również, że mężczyźni, którzy spożywali niskie spożycie przeciwutleniaczy, byli bardziej narażeni na poważnego raka prostaty. Mężczyźni, którzy pili więcej niż trzy filiżanki kawy dziennie, byli również bardziej narażeni na udar.
Kiedy naukowcy przeprowadzili metaanalizę potencjalnych kohort, które skontrolowały znane przyczyny śmierci, odkryli, że osoby pijące kawę, które spożywały co najmniej cztery filiżanki dziennie, miały znacznie wyższe ryzyko zgonu z powodu chorób serca. Związek ten był najsilniejszy w przypadku osób pijących napoje zawierające kofeinę, ale nawet ci pijący zwiększali swoje szanse na śmierć z powodu chorób serca, gdy pili kawę. Inne rodzaje napojów zawierających kofeinę, takie jak herbata i czekolada, nie miały znaczącego wpływu na ryzyko śmierci. Zostało to poparte badaniem, które wykazało, że kawa zawierająca kofeinę zmniejsza wchłanianie lipidów, które są potrzebne do utrzymania poziomu energii.
Jak w przypadku większości rzeczy, istnieje wiele dobrych napojów kawowych. Kawa bezkofeinowa to świetny wybór, aby wypić filiżankę kawy podczas oglądania ulubionego programu telewizyjnego, czytania książki lub nicnierobienia. Decydując się na kawę, ważne jest, aby ograniczyć spożycie napojów zawierających kofeinę do dwóch filiżanek dziennie i unikać spożywania jakichkolwiek innych produktów zawierających kofeinę. Dodanie kawy bezkofeinowej do kawy może pomóc zminimalizować negatywne skutki kofeiny. Jeśli pijesz napoje zawierające kofeinę z umiarem, możesz czerpać korzyści zdrowotne z picia kawy, która ma wiele pozytywnych korzyści dla ludzkiego organizmu.